Výsledky za Q1: Akcie Meta Platforms klesly navzdory dobrým číslům

Autor: Tomáš Stráník

V tomto článku:

Meta Platforms
ISIN: US30303M1027
|
Symbol: META --- %

---
USD
---% (1D)
Týd. ---
Měs. ---
1 rok ---
Přejít na Meta Platforms Akcie
Meta Platforms logo
Společnost Meta Platforms, která stojí za Facebookem, zaznamenala prudký pokles ceny akcií, a to i přes lepší než očekávané údaje o zisku a tržbách za první čtvrtletí.

V tomto článku se zabýváme kvartálními výsledky Meta Platforms. Pokud hledáte brokera pro obchodování akcií, klikněte zde.

Akcie Meta: Čtvrtletní výsledky za Q1

Společnost Meta ve středu večer oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila tržby o více než čtvrtinu na celkových 36,5 miliardy dolarů. Čistý zisk ve výši 12,4 miliardy dolarů znamenal dokonce zdvojnásobení oproti předchozímu roku. Tento nárůst zisku byl způsoben především výrazným zvýšením příjmů z reklamy a úsporou nákladů z nedávných kol propouštění. Navzdory těmto pozitivním číslům vyvolala opatrná prognóza tržeb pro druhé čtvrtletí mezi investory znepokojení, což vedlo k výraznému poklesu (-15 %) akcií společnosti Meta po oznámení těchto údajů.

Tabulka s finančním přehledem. Zdroj: 2024 Q1 Meta Platforms Quarterly Update

Ve všech sektorech byl zaznamenán zřetelný růst. Oproti obvykle silnému 4. čtvrtletí však došlo k poklesu. Přesto 98 % příjmů pocházelo z reklam z různých aplikací, jako jsou Facebook, Instagram a WhatsApp. Pouze 440 milionů dolarů příjmů pocházelo z divize Reality Labs, která zahrnuje náhlavní soupravy pro virtuální realitu, jako je Quest. V konečném součtu tato divize vykázala provozní ztrátu 3,85 miliardy dolarů.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mark Zuckerberg, CEO společnosti Meta, zdůraznil, že pro budoucnost společnosti jsou důležité mimo jiné investice do umělé inteligence a vývoje metaverza. Zuckerberg dlouze hovořil o Meta Llama 3, nejnovějším velkém jazykovém modelu (LLM) společnosti, a o nedávném představení Meta AI, která má být odpovědí na ChatGPT společnosti OpenAI. Navzdory potenciálu těchto technologií zůstává problémem jejich vysoká cena a dlouhé investiční cykly.

Tabulka s finančním přehledem. Zdroj: 2024 Q1 Meta Platforms Quarterly Update

Výhled na rok 2024

Finanční výhled společnosti Meta je smíšený. Na jedné straně společnost dosáhla významného pokroku ve snižování nákladů, mimo jiné snížením počtu zaměstnanců o 20 000 osob. Na druhou stranu se očekávané kapitálové výdaje pro rok 2024 zvýšily na 35 až 40 miliard dolarů, a to zejména v důsledku zrychlených investic do infrastruktury umělé inteligence. Toto zvýšení výdajů má za cíl udržet společnost Meta konkurenceschopnou z hlediska technologických inovací, zejména vůči velkým hráčům, jako jsou Microsoft a Google.

Loading ...
Company name Symbol Currency Market capitalisation 1D 1W 1M 6M 1Y YTD
Meta Platforms META USD 1.020,56 2,71 % -2,33 % -9,24 % 18,16 % 55,98 % 31,55 %

Budoucnost společnosti Meta Platforms zůstává rovnováhou mezi ambiciózními technologickými aspiracemi a potřebou udržet finanční stabilitu. Společnost sice usiluje o inovace v oblasti umělé inteligence a metaversa, ale vysoké náklady a čas potřebný k tomu, aby tyto technologie byly ziskové, budou i v příštích letech značně zatěžovat její finanční výsledky.

Přečtěte si také:

Další použité zdroje:

LYNX: Aandeel Meta onderuit, ondanks prima cijfers (26. 4. 2024); lynx.nl/beurs/beurs-koersen/aandelen/aandeel-meta-platforms/#aandeel-meta-onderuit-prima-cijfers

Meta Investor Relations: Meta Reports First Quarter 2024 Results (26. 4. 2024); investor.fb.com/investor-news/press-release-details/2024/Meta-Reports-First-Quarter-2024-Results/default.aspx

LYNX: Online broker pro globální obchodování

Chcete snadno, rychle a profesionálně obchodovat s akciemi? Pak obchodujte s akciemi prostřednictvím LYNX. Jako renomovaný online broker vám umožníme obchodovat s akciemi přímo na domácích burzách. Více informací o online brokerovi LYNX najdete na: LYNX: Akciový broker


LYNX: Online broker pro globální obchodování

Chcete snadno, rychle a profesionálně obchodovat s akciemi? Pak obchodujte s akciemi prostřednictvím LYNX. Jako renomovaný online broker vám umožníme obchodovat s akciemi přímo na domácích burzách. Více informací o online brokerovi LYNX najdete na: LYNX: Akciový broker