Akcie Tesla se po oznámení levnějšího modelu odrazily od dna

Autor: Tomáš Stráník

V tomto článku:

Tesla
ISIN: US88160R1014
|
Symbol: TSLA --- %

---
USD
---% (1D)
Týd. ---
Měs. ---
1 rok ---
Přejít na Tesla Akcie
Tesla logo
Investoři reagovali na zveřejnění údajů společnosti Tesla za první čtvrtletí pozitivně. Tržby a zisk byly zklamáním, ale po oznámení levnějšího modelu se akcie Tesla v předobchodní fázi zvýšily o 10 %.

V tomto článku se zabýváme kvartálními výsledky Tesla. Pokud hledáte brokera pro obchodování akcií, klikněte zde.

Akcie Tesla: Čtvrtletní výsledky za Q1

  • Příjmy: 21,3 miliardy USD oproti očekávaným 22,15 miliardy USD
  • Zisk na akcii: 0,45 USD oproti očekávaným 0,51 USD

Společnost Tesla oznámila v úterý večer 9% pokles příjmů v prvním čtvrtletí roku, což je největší pokles od roku 2012, a zaostala tak za očekáváním analytiků. Tržby klesly na 21,30 miliardy USD z 23,33 miliardy USD o rok dříve a čistý zisk se ve skutečnosti snížil o 55 % na 1,13 miliardy USA. Tyto údaje naznačují, že pokračující snižování cen nemá žádoucí efekt. Nezdá se například, že by zvyšovaly prodeje automobilů (v 1. čtvrtletí poklesly o 8,5 %), a zároveň nadále klesají ziskové marže. Tesla však také uvádí, že bez započtení kybernetického vozu a neplánovaných odstávek továrny náklady na jeden prodaný vůz ve skutečnosti klesají, a to především díky nižším nákladům na suroviny.

Loading ...
Company name Symbol Currency Market capitalisation 1D 1W 1M 6M 1Y YTD
Tesla TSLA USD 702,18 -0,20 % -8,11 % 11,93 % 19,97 % -16,85 % -11,55 %

Společnost uvádí, že v prvním čtvrtletí čelila několika výzvám. Od konfliktu v Rudém moři a žhářství v berlínské továrně Gigafactory až po postupný náběh výroby modernizovaného Modelu 3 ve Fremontu. Tržby společnosti Tesla z prodeje automobilů klesly v prvních třech měsících roku 2024 oproti loňskému roku o 13 % na 17,38 miliardy USD. To je ještě pevnější výsledek než předchozí pokles v roce 2020, který byl způsoben přerušením výroby během pandemie Covid-19. Pozitivním vývojem zůstává energetická divize společnosti Tesla, kde tržby vzrostly o 7 % na 1,64 miliardy USD. Zatímco tržby ze služeb a dalších činností (služby a ostatní) se oproti stejnému období loňského roku zvýšily o 25 % na 2,29 miliardy USD.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Volné peněžní toky byly ve čtvrtletí záporné, se schodkem 2,53 miliardy USD, a to především kvůli nárůstu zásob o 2,7 miliardy USD a kapitálovým výdajům ve výši 1 miliardy USD na investice do „infrastruktury umělé inteligence“. Kapitálové výdaje vzrostly oproti loňskému roku o 34 % na 2,77 miliardy USD. Protože Tesla investuje také do zvýšení výrobní kapacity, sítě Supercharger a servisní sítě a infrastruktury pro nové produkty.

Kvůli zápornému volnému peněžnímu toku klesla hotovostní pozice společnosti (hotovost, peněžní ekvivalenty a investice) na 26,86 miliardy USD z 29,09 miliardy USD o čtvrtletí dříve.

Tabulka s finančním přehledem Tesla 24’Q1
Tabulka s finančním přehledem. Zdroj: 2024 Q1 Tesla Quarterly Update

Restrukturalizace Tesla

Společnost Tesla nedávno oznámila rozsáhlou restrukturalizaci, v jejímž rámci odešli dva vedoucí pracovníci a bylo propuštěno více než 10 % zaměstnanců po celém světě. Zdá se tedy, že automobilka strategicky mění svou pozici na měnícím se trhu. Aby mohla tomuto měnícímu se trhu s velkou konkurencí (z Číny) čelit, oznámila také zlevnění modelu. V plánu je vyrábět vozy v levnějším cenovém segmentu rychleji, než bylo plánováno. Důvodem je skutečnost, že v Číně, kde trh s elektromobily roste mnohem rychleji než jinde, lze hodně získat. Tam je však nabídka levných vozů obrovská, protože značky jako BYD, Xpeng a NIO stále více zaplavují i evropský automobilový trh.

Míra adopce elektromobilů
Míra adopce elektromobilů

Tesla také pokračuje ve velkých investicích do umělé inteligence a jedná s „jedním velkým výrobcem automobilů“ o udělení licence na jeho systém autonomního řízení, známý jako varianta FSD (Full Self-Driving). Očekává se, že tyto kroky posílí pozici společnosti Tesla na trhu autonomních vozidel.

Budoucnost podle Tesla je nejen elektrická, ale také autonomní. Společnost věří, že rozsáhlá autonomie je možná pouze s daty z milionů vozidel a obrovského tréninkového klastru umělé inteligence. Aby se FSD stala dostupnější, společnost nedávno snížila cenu předplatného na 99 USD měsíčně, resp. 8 000 USD v USA.

Výhled Tesla 2024

Tesla očekává, že další vlnu růstu odstartuje pokrok v oblasti autonomního řízení a zavádění nových produktů. V roce 2024 bude růst objemu vozidel výrazně nižší než růst v roce 2023, protože společnost pracuje na uvedení nové generace vozidel a některých dalších produktů.

Tato aktualizace přinese v krátkodobém horizontu menší úspory nákladů, než se původně očekávalo, ale bude moci přispět k dalšímu růstu prodeje vozidel. Analytici očekávají, že Tesla ve druhém čtvrtletí vykáže nepatrný nárůst tržeb o pouhé 1 % na 25,25 miliardy USD. Kromě toho se opět očekává pokles zisku o zhruba 27,5 % na 1,95 miliardy USD.

Akcie Tesla pod silným tlakem

Akcie Tesla jsou pod silným tlakem, protože konkurence sílí a snižování cen způsobilo propad marží. Restrukturalizační plány společnosti zahrnují snížení počtu zaměstnanců a další škrty v nákladech a také investice do nabídky levnějších produktů. Společnost zdůrazňuje, že Tesla je víc než jen automobilka a že její sortiment se bude nadále rozšiřovat.

Ekosystém společnosti Tesla

Přečtěte si také:

Další použité zdroje:

LYNX: Aandeel Tesla veert op na aankondiging goedkoper model (25. 4. 2024); lynx.nl/beurs/beurs-koersen/aandelen/aandeel-tesla/#aandeel-tesla-goedkoper-model

Investor Relations Tesla: Q1 2024 Financial Results (25. 4. 2024); ir.tesla.com/#quarterly-disclosure

Editorial credit: BoJack / Shutterstock.com

Obchodování na burzách po celém světě

Investoři a obchodníci mají s investičním účtem prostřednictvím LYNX přímý přístup na národní a mezinárodní burzy v Evropě, USA a Asii. Obchodujte na 150 trzích, ve 33 zemích a v 24 měnách. Zjistěte více na Přehled produktů & burz.


Obchodování na burzách po celém světě

Investoři a obchodníci mají s investičním účtem prostřednictvím LYNX přímý přístup na národní a mezinárodní burzy v Evropě, USA a Asii. Obchodujte na 150 trzích, ve 33 zemích a v 24 měnách. Zjistěte více na Přehled produktů & burz.